Hör ansvariga politikern om Vilhelminas ekonomi. Foto: Josefine Holgersson / SVT.

Tuffa beslut för politikerna i Vilhelmina

Uppdaterad
Publicerad

En prognos på drygt 24 miljoner kronor i underskott för utbildningsnämnden gör att Vilhelmina kommun nu bereder flera förslag som innebär personalminskningar och nedläggningar av verksamheter.

Däremot har politikerna i nämnden beslutat att inte gå vidare med förslaget om avveckling av Dikanäs skola. Diskussioner om hur skolan ska bedrivas framöver pågår och en möjlighet är att skolan flyttas till nya lokaler.

– Vi har skickat vidare ett antal uppdrag för beredning av förslag men när det gäller Dikanäs skola och den viktiga frågan om var utbildningen ska bedrivas där vi inte riktigt överens ännu, säger Jonny Kärkkäinen (KD), som är ledamot i utbildningsnämnden.

Vilhelminas krisande ekonomi

Utbildningsnämndens ordförande Viveka Abramsson (S) säger att man i första hand vill hitta en billigare lokal för Dikanäs skola men att det också finns positiva tecken på ökad inflyttning i området.

Har tittat på gymnasieskolan

Vilhelminas usla ekonomi gör nu att kommunen vänder på alla stenar för att få budgeten i balans.

Ni har till och med övervägt att lägga ner gymnasieskolan?

– Vi har inte övervägt att lägga ner nån gymnasieskola men vi har lyft även på den stenen. Vi vill veta när vi fattar beslut vilka grunder vi gör det på. Vad kostar skolan och vad skulle det kosta om den var borta? Det är inget konstigt med det, säger Viveka Abramsson (S), ordförande i utbildningsnämnden.

I videoklippet hör du mer av Viveka Abramsson och hennes tankar om arbetet med kommunens ekonomi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilhelminas krisande ekonomi

Mer i ämnet