Foto: SVT

Allt tuffare klimat för vinterföretagare

Publicerad

Snösäkra vinterjobb blir allt osäkrare. Nu slås turistföretagare vid kusten ut av klimatförändringarna. Bland de drabbade av snöbristen och mildvädret är hundspannsföretagarna Susanne Lindberg och Christopher Storm.

Hundarna Vante och Love har inte fått skjutsa runt några turister i vinter. Matte Susanne Lindberg kan inte garantera att det går att åka hundspann på åkrarna och i skogarna runt byn Yttervik utanför Skellefteå.

– Vintertid är ett frågetecken. Jag vill säga att det är istid, säger Susanne Lindberg.

Noll körningar för hundspannsföraren

Där hundspannen brukar ge sig av i skogen är det barmark. Runtomkring is på marken eller tunn mycket hårt packad snö.

En annan hundspannsföretagare i trakten har också gett upp. Ytterligare en har inte haft en enda körning på hela vintern. De som fortsätter tvingas köra mindre ekipage med färre hundar.

– Hundspannsturismen blir nog mer inriktad mot fjällvärlden nu, konstaterar Susanne Lindberg.

Meteorologer: Klimatutvecklingen fortsätter

Klimatförändringarna i Västerbotten har sedan 60-talet visar på kortare vintrar med mindre snö, en utveckling som enligt SVT:s meterologer lär fortsätta om inget görs.

Då är det fler än hundspannsekipagen som får det svårt.

– I ett längre perspektiv måste vi se över om hur vi framstår som vinterdestination, säger Länsturistchef Annika Sandström.

– Vi pratar mycket om vinteraktiviteter och snösäkerhet, det kanske inte blir så lätt i framtiden, fortsätter hon.

”Kan betyda slutet”

Till Granö utanför Vindeln hittar turisterna fortfarande. Men visst finns en oro för varmare vintrar.

– Det gäller att anpassa sig till omständigheterna. Vi kommer att ha kvar ett norrsken som drar. Men för de som vill hålla på med hundspann eller skoter kan det betyda slutet, säger Christopher Storm.

Susanne Lindberg säljer nu utrustning och måste skiljas från flera av de sexton hundarna. Vante blir kvar men Love måste nog flytta.

– Det är riktigt sorgligt. För det är våra personliga hundar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.