Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Vikariebrist på förskolor i Umeå inför hösten – ”Alla intresserade får jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Flera förskolor i Umeå har svårt att få tag på vikarier när den ordinarie personalen är sjuk eller ledig. Kommunen försöker nu få tag på fler korttidsvikarier. Läget är så ansträngt att alla intresserade som uppfyller kraven kommer att få jobb.

– De som vill jobba hos oss får också jobb, säger utbildningsdirektör Ann-Christine Gradin.

Förskolorna i Umeå tar hand om ungefär 6 000 barn. När läsåret kommer i gång behöver kommunen flera vikarier som med kort varsel kan hoppa in och vikariera på grund av hög frånvaro. 

Förskolor och fritids har en egen vikariepool med 120 anställda vikarier som täcker en del av behovet, men det behövs också korttidsvikarier för att täcka hela behovet.

– Under en normal dag, när läsåret har kommit i gång och förkylningarna har börjat sprida sig, kan vi behöva ersätta 180 pass, säger utbildningsdirektör Ann-Christine Gradin i Umeå.

Hoppas på fler ansökningar

SVT Nyheter Västerbotten har ringt runt till förskolor i kommunen och flera vittnar om att de är svårt att hitta vikarier – ibland omöjligt. 

Hittills har kommunen fått in 120 ansökningar. 

– Vi är jätteglada för dem, men vi hoppas på fler, säger Ann-Christine Gradin.

Kommer ni att klara er med bemanningen i höst?

– Det vi vet nu så tycker vi det ser ganska bra ut, men vi vill ha fler ansökningar ändå, säger Ann-Christine Gradin.

I videon hör du barnskötaren Anita Maurya som jobbar som korttidsvikarie – men nu har ett längre vikariat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.