Foto: SVT.

Turbulens vid Arkitekthögskolan i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Det råder akuta arbetsmiljöproblem på Arkitekthögskolan i Umeå. Var fjärde anställd har varit sjukskriven under hösten och häromveckan skrev fyra professorer ett brev till universitetsledingen.

Där påpekade de en kaotisk situation, för såväl lärare som studenter.

– Jag känner mycket stress och det är inte helt enkelt att fokusera på studierna. Det är turbulent på Arkitekthögskolan, säger Ioulia Eleftheriadou som läser andra året här.

Hon har ofrivilligt blivit del i den situation som genomsyrar skolan där lärare sjukskrivit sig, någon anmält att man blivit trakasserad av den nytillsatta rektorn och där ett förändringsarbete pågår som i allra högsta grad påverkar studenternas vardag, menar hon.

– De ändrar schema från en dag till en annan, säger hon.

Var fjärde sjukskriven

En stor del av personalstyrkan har varit sjukskriven under hösten, mer än en fjärdedel.

Flera öppna brev har skickats där man antingen ger sitt stöd till förändringen som leds av den nya rektorn eller inte.

– Jag tycker synd om mina lärare, säger Ioulia.

”Högst olyckligt”

Umeå universitets rektor Lena Gustafsson tycker det är ytterst beklagligt.

– Det är högst olyckligt och det får egentligen inte ske att studenterna dras in i någon typ av konflikt, säger hon.

Ger sitt fulla stöd

Hon är väl medveten om turbulensen på Arkitekthögskolan och ska inom kort träffa den rektor som öppet och kritiskt beskrivit arbetsplatsen.

Lena Gustafsson säger att förändringsarbetet som nu pågår är nödvändigt, att det kan ta tid men att hon ger sitt fulla stöd åt den nya rekorn.

Huvudarbetsmiljöombudet, Inger Cullman, bekräftar att det varit en ökad frekvens av sjukskrivningar bland personalen under hösten. Hon tror att det skulle ha varit fler sjukskrivningar om det inte lärarna känt ett stort ansvar för sina studenter.

– De som drabbas värst är de internationella studenterna som betalar avgifter för att studera här. En del av dem funderar på att hoppa av, säger Ioulia Eleftheriadou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.