Det kommande tio åren behövs 50.000 nya chaufförer i Sverige. Foto: TT

Stor brist på yrkeschaufförer – ny utbildning ska lösa krisen

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas tusentals yrkeschaufförer i landet. Nu startar Arbetsförmedlingen kurser för att utbilda bort bristen, bland annat i Umeå.

– Den här sommaren har varit katastrofal i Umeå. Vissa beskriver det som ”ett krig om chafförerna” för få ut några varor, säger Ulrika Dorsch, vd på UT Transport i Umeå.

Det kommande tio åren behövs 50.000 nya chaufförer i Sverige. Arbetsförmedlingen har därför startat kurser för att utbilda nya chafförer. Kurserna i Umeå är de enda i länet och har just dragit igång.

Några klara till sommaren

Till sommaren ska ett 40-tal nya yrkeschaufförer vara klara, utbildningen tar ett halvår.

– Jag vill köra tankbil, det skulle vara spännande, en riktig utmaning, säger Sanna Söderström från Frostkåge som går utbildningen.

Hoppas detta löser bristen

Trots 27.000 kronor i månadslön, och på det OB-tillägg, finns det inga yrkeschafförer att anställa.

– Jag skulle kunna anställa minst fem nya redan idag, men var ska jag hitta dem? De finns inte. Jag hoppas nu att arbetsförmedlingens chaufförskurser skall kunna minska bristen åtminstone lite, säger Ulrika Dorsch, vd på UT transport i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.