Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Patrik Sjöberg landade i Umeå på eftermiddagen och bara någon timme senare behövdes de vid en skogsbrand utanför Fredrika. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Två av fyra brandflygplan flyttade till Umeå

Uppdaterad
Publicerad

På grund av den stora brandrisken i norr stationeras nu två av fyra svenska brandbekämpande flygplan i Umeå.

Planen landade nu under eftermiddagen på flygplatsen och fick åka ut på uppdrag omgående.

– Planen flyttas till Umeå för att MSB ser att det finns en stor risk för bränder i området, säger Johan Öberg, presskommunikatör på Saab.

Flygplanen hann knappt landa innan det blev skarpt läge, då räddningstjänsten behövde assistans vid en skogsbrand nordväst om Fredrika.

– De två planen har just hämtat vatten och ska nu släppa den första lasten, berättade räddningschefen i beredskap, Magnus Holmberg, när SVT pratade med honom vid 17:40-tiden.

Branden har startat på ett hygge och bedöms just nu vara den värsta i Västerbotten. Förutom de vattenbombande flygplanen så arbetar fyra enheter från räddningstjänsten där, två från Fredrika och två från Åsele.

Det finns fyra plan i Sverige

Det var efter de stora skogsbränderna i Sverige 2018 som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, upphandlade fyra stycken flyplan. Normalt sett står de stationerade på Skavsta flygplats utanför Nyköping och driftas av Saab.

Under måndagen inkom omkring 25 brandlarm i Västerbotten och det varma vädret fortsätter något dygn till. SMHI varnar för risk för skogsbränder både längs kusten och inlandet just nu.

Kommer bevaka norra Sverige

– De kommer att bevaka norra Sverige, men ska även kunna bistå andra EU-länder, som Finland, vid behov. Det går att flytta dem snabbare än helikoptrar över långa sträckor, säger Johan Öberg.

Till skillnad från helikoptrar behöver dock brandflygplanen sjöar när där de ska skopa upp vatten. Helikoptrar kan hämta vatten även i mindre vattendrag. Brandflygplanen, som är av typen AT-802 Fire Boss, ska komplettera räddningstjänsten på marken och de vattenbombande helikoptrar som redan finns.

Längd: 11 meter

Vingbredd: 18 meter

Kapacitet: 3 000 liter vatten

Tillverkare: Air Tractor (USA)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Patrik Sjöberg landade i Umeå på eftermiddagen och bara någon timme senare behövdes de vid en skogsbrand utanför Fredrika. Foto: SVT
Här träningsflyger piloterna med de nya planen. Foto: SVT