Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det handlar om prioriteringar” – hör Mikael Sundvall, enhetschef åtgärdsplanering region nord, Trafikverket

E4 mellan Umeå och Skellefteå inte klar 2033 – två mil saknas i Trafikverkets plan

Uppdaterad
Publicerad

2019 sänktes hastigheten på stora delar av E4 mellan Skellefteå och Umeå då mitträcken saknas. Enligt Trafikverkets åtgärdsplanering som sträcker sig till 2033 kommer inte hela vägen fixas innan dess.

– Två av sex delsträckor finns inte med, de hamnade just utanför planen, säger Mikael Sundvall, Trafikverket.

När Trafikverket under tisdagen presenterade sin nationella plan för transportinfrastrukturen 2022-2033 så saknades drygt två mil av E4 mellan Skellefteå och Umeå. Det rör sig om sträckorna Grimsmark-Broänge samt Ljusvattnet-Yttervik som inte kom med i planen.

– Det handlar om prioriteringar och de hamnar just utanför, de sträckorna finns med i vad vi kallar tioprocentslistan. Om vi får tio procent mer medel så skulle vi rekommendera de sista två sträckorna, säger Mikael Sundvall, enhetschef åtgärdsplanering region nord, Trafikverket.

Landshövdingen kritisk

Att inte hela sträckan mellan Skellefteå och Umeå finns med i Trafikverkets planer fram till 2033 menar landshövding Helene Hellmark Knutsson inte är rimligt.

– E4 är avgörande för att vi ska kunna klara att bli en större arbetsmarknadsregion och se till att människor kan ta de här jobben som nu växer fram i Skellefteå och Umeå, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer