Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marina Uppenberg, tillförordnad verksamhetschef på psykiatriska kliniken i Umeå, berättar om de två personer som rymde från rättpsykiatrin i Umeå. Foto: SVT

Två dömda brottslingar rymde från rättspsykiatrin i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Två dömda brottslingar har rymt från rättspsykiatrin i Umeå under de senaste veckorna.

Båda personerna stack när de befann sig ute i samhället – vid två olika tillfällen.

– Det ska inte hända, säger Marina Uppenberg, tillförordnad verksamhetschef.

Under de senaste veckorna har två personer rymt från rättspsykiatriska kliniken i Umeå. Patienterna som befinner sig där är dömda till vård på grund av brott de begått.

Rymningarna har skett ute i samhället, antingen under övervakning av personal eller under frigång.

– Vi försöker vi vara ute mycket med patienterna. En avvikning ska inte hända men det kan hända ändå, säger Marina Uppenberg, tillförordnad verksamhetschef på psykiatriska kliniken vid Norrlands universitetssjukhus.

Anmäldes till polis – händelserna utreds

Enligt Uppenberg finns det inget samband mellan händelserna. Båda rymningarna polisanmäldes.

– Det kan innebära en fara för allmänheten men störst fara är det för patienterna själva. Vi har personer med allvarliga sjukdomar och då kan de vara en fara för sig själva med sitt psykiska mående.

Personerna kom senare tillbaka till kliniken. Exakt hur det gick till eller hur länge de var borta vill chefen inte uttala sig om.

– Vissa kommer tillbaka självmant eller med anhöriga och ibland med polis. Säkerhet är väldigt viktigt för oss och vi gör alltid en bedömning innan en patient får gå ut eller får vissa förmåner.

Rättspsykiatriska kliniken i Umeå kommer att göra en utredning för att se om man brustit i rutinerna på något sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.