Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se helikoptern bomba Rickelån med grus i klippet ovan. Foto: SVT, Berno Jonsson

Tvåhundra ton naturgrus flygs ut i Rickleån

Uppdaterad
Publicerad

En helikopter har under de senaste två dagarna flugit i skytteltrafik längs Rickleån, i Robertsfors kommun, och tömt naturgrus så att det blir lättare för fisken att leka.

– Det är ett viktigt arbete som behövs för fisket och biologiska mångfalden, säger Mattias Sundqvist som är biolog vid länsstyrelsen.

I hela Västerbottens län pågår en upprustning av älvar, åar och andra vattendrag som blivit skadade av flottningen då stora stenar togs bort. Följden blev att naturgruset som var en viktig fortplantningsplats för fiskarna också sköljdes bort.

– Genom att lägga tillbaks gruset får vi till fina lekplatser för fisken igen och vi hoppas att det blir ännu mera öring och lax i Rickleån. Dessutom får vi en ökad biologisk mångfald, säger Mattias Sundqvist som är biolog vid länsstyrelsen.

”Förutsättningar att få till kanonfiske”

Projektet som har pågått under de senaste åren beräknas kosta totalt omkring 20 miljoner kronor.

– Men det är det värt. Vi har förutsättningar att få till ett kanonfiske här i ån liknande den berömda Mörrumsån i Småland och Blekinge, säger Dante Dahlgren som är projektledare vid Robertsfors kommun.

Se helikoptern bomba Rickelån med grus i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.