Foto: TT

Högg ner fyra träd – ska betala över 100.000 kronor

Publicerad

En man i 50-årsåldern döms i Umeå tingsrätt att betala över 100.000 kronor till ett bolag i Rundvik. Detta efter att mannen avverkat fyra träd tillhörande bolaget.

Det var i november 2016 som tre större och ett mindre tomtträd olovligen avverkades på bolagets fastighet. Ett par veckor senare fraktades de bort också utan tillstånd från bolaget. Enligt uppgifter ska ägaren till grannfastigheten ha kontaktat 50-åringen och bett honom att utföra viss avverkning. Enligt grannen ska det aldrig ha ingått i något bindande avtal men avverkningen utfördes ändå.

Kom inte till tingsrätten

I juni 2017 skickades ett skriftligt krav till 50-åringen, i kravbrevet bad bolaget mannen att redogöra för sin inställning och för händelseförloppet. I brevet stod det också att ett uteblivet svar skulle komma att uppfattas som ett bestridande. Men mannen svarade inte och infann sig heller inte i tingsrätten.

Tingsrätten väljer därmed att bifalla bolagets talan genom en tredskodom. Mannen blir därför ersättningsskyldig för trädens värde vilket uppgår till 100.000 kronor. Han ska även betala bolagets rättegångskostnader på 18.161 kronor. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer