Foto: SVT

Tyska hunden Laiza visade sig vara fransk

Uppdaterad
Publicerad

Malin Wester tog för givet att hunden Laiza som hon köpt var tysk. När hunden rymde ropade man i flera dagar efter henne på tyska, men inte förrän man bytte språk fann man hunden. Det visade sig nämligen att Laiza är fransk.

Laiza rymde direkt när hon flyttat in till matte Malin Wester i Mensträsk utanför Norsjö i påskas. I fem dagar sökte man efter Laiza och ropade hennes namn på tyska då de allra flesta draghundar enligt henne är tyska.

– Vi visste inte om att hon var fransk, vi tog för givet att det var en tysk draghund så vi började att prata tyska med hunden, säger Malin Wester.

– Det var först när vi var i kontakt med den tidigare ägaren och fick veta att Laiza är fransk som vi hittade henne utmärglad i skogen. Vi ropade hennes namn på franska och då gick det bättre, berättar matte Malin Wester.

Använder app för att kommunicera

Nu är det mobilens översättningsapp som gäller när Malin ska samtala med Laiza.

– Hon förstår när jag skriver in i mobilen och telefonen ”pratar” med henne.

Laiza lyssnar till appens kommandon som till exempel ”sitt”, ”gå och lägg dig” och ”kom hit”.

Hundexperten Barbro Börjesson menar dessutom att det finns en god chans att kunna lära Laiza svenska. Forskning har faktiskt visat att hundar inte bara förstår tonfall utan även ord.

Laiza köptes tillsammans med kompisen Numavik. Båda är pensionerade draghundar och åtta år gamla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.