Ulrika Edman (V) lämnar gruppledarerollen med omedelbar verkan. Foto: SVT, arkiv

Ulrika Edman (V) lämnar rollen som gruppledare i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Ulrika Edman slutar som gruppledare för Vänsterpartiet i Umeå med omedelbar verkan. Beskedet kom som en överraskning för det egna partiet.

– Jag är nog liksom många andra lite tagen på sängen, säger Daniel Johansson, ordförande i partiets distriktsstyrelse.

Ulrika Edman (V) meddelade sitt beslut i ett pressmeddelande under tisdagsmorgonen. Det egna partiet var lika ovetande som andra.

– Det vi vet är det som gått ut i pressmeddelandet, säger Andreas Sellstedt, politisk sekreterare för Västerpartiet i Umeå.

”Respekterar beslutet”

Han hänvisar vidare till Daniel Johansson, ordförande i Vänsterpartiet Västerbottens distriktsstyrelse, men inte heller han har hört från Edman.

– Jag har inte haft nån personlig kontakt med Ulrika jag heller. Jag har sökt kontakt men inte fått den ännu, säger Johansson.

Vad tänker du om beslutet?

– Bilden hos mig av Ulrika är att hon varit en brinnande eld för att förändra Umeå till det bättre. Det här är tråkigt men jag respekterar hennes beslut, säger Daniel Johansson.

”Tuffare för kvinnor”

Som skäl anger Edman i sitt pressmeddelande bland annat ett tufft klimat för kvinnor inom politiken.

Vice gruppledare i Umeå, Bore Sköld, träder in som tillfällig gruppledare tills Västerpartiet valt en ny.

SVT har sökt Ulrika Edman för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.