Foto: TT

Umeå brister i lärarutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Umeå universitet brister i kvaliteten i en av sina utbildningar.

Universtitetskanslerämbetet har granskat landets alla speciallärarutbildningar – 25 stycken – och det visar sig att många har brister. Vid Umeå universitet är det speciallärarexamen som får kritik för bristande kvalitet.

Brister i vetenskaplighet

Ämbetet slår ner på utbildningens vetenskapliga grund. Bland annat brister utbildningen i insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, och kunskap om relationen mellan vetenskap och beprövad erfarenhet. Rektor för Lärarhögskolan i Umeå, håller med om att områdena behöver förbättras.

– Programrådet för speciallärar- och specialpedagogexamen har redan påbörjat ett sådant arbete med utgångspunkt i de erfarenheter som gjordes när självvärderingen till Universitetskanslersämbetet lämnades in våren 2014, säger Maria Löfgren, rektor vid Lärarhögskolan på Umeå universitet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.