Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Umeå ensam om post-covid-mottagning i norr

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 500 västerbottningar har fått diagnosen post-covid. Trots det är Norrlands universitetssjukhus i Umeå ensamma, norr om Karlstad, med att öppna en mottagning för patienter med diagnosen.

De flesta av post-covidpatienterna får vård hos primärvården, men I Umeå har Region Västerbotten startat upp ett pilotprojekt med en mottagning som ska vårda patienter i länet med speciella behov. 

– Teamet har på några veckor tagit emot 35 remisser till mottagningen. Det här är en tillfällig verksamhet för att bedöma och lära oss mer om dessa patienters besvär och vilket rehabiliteringsbehov som kan finnas, säger Solveig Hällgren, medicinsk chef.

”För tidigt att säga något”

Även om det är många som blivit diagnostiserade med post-covid är det långt i från alla patienter som behöver specialistvård, därför är det för tidigt att säga något om mottagningens kapacitet.

– Vi arbetar utifrån de förutsättningar vi har. Det har kommit fler remisser än vi trodde de första veckorna, men vi vet inte om det är ett ”uppdämt behov”. Vi har inte sammanställt någon information ännu men våra erfarenheter blir en del av underlaget för att bedöma resursbehovet, säger Solveig Hällgren.

Mottagningen håller stängt under sommarsemestern och kommer att utvärderas under tidig höst.

Mottagningen för post-covid i Umeå

• ”Post-covid-teamet” har jobbat deltid med projektet sedan mitten av maj och består av ett multiprofessionellt team (psykolog, läkare, fysioterapeut, arbetsterapeut och kurator) från Neuro-, huvud- halscentrums (NHHC-NUS) ordinarie rehabiliterings-verksamheter.

• De vanligaste besvären hos patienterna är yrsel, orkeslöshet, ”hjärntrötthet”, minnesproblem, tungandning, hjärtklappning och smärta. För att blir diagnostiserad med post-covid ska symptomen ha uppkommit under covidinfektion och varat i minst tre månader.

• Primärvården gör alltid en primär utredning och en första bedömning av rehabiliteringsbehov. Patienten får även svara på olika frågeformulär om sina symtom. Därefter kan primärvården vid behov utfärda remiss till mottagningen.  

• Syftet med teamet är att undersöka och testa funktionsnedsättningar och begränsningar samt kartlägga omgivningsfaktorer. De informerar även patienten och föreslår lämpliga rehabiliteringsinsatser – som vanligtvis fortsätter i primärvård. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.