Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fler kvinnor har långdragna besvär” – hör professor Clas Ahlm om vad man kunnat se i studien. Foto: Johan Nilsson, TT & SVT

Ny forskning i Umeå kan avslöja vem som riskerar långtidscovid

Publicerad

Fler och fler blir långtidssjuka efter att ha drabbats av covid-19. Nu försöker forskare utreda om man kan ta reda på vilka som riskerar att drabbas av postcovid redan innan man blir sjuk. 

– Vi hoppas alldeles snart komma med våra första resultat på det området, säger Clas Ahlm, professor i infektionssjukdomar vid Umeå universitet.

Likt detektiver söker de efter skillnader i de olika patientgruppernas blod genom att analysera biomarkörer så som äggviteämnen och nedbrytningsprodukter i ämnesomsättningen, så kallade metaboliter. 

Kan de hitta skillnaderna så att sjukvården kan förutspå vilka som blir svårt sjuka eller drabbas av postcovid, så kan det få stor skillnad för patienterna. 

- De patienter med markörer som pekar på att man får svåra besvär efteråt kan vi ta hand om mera noggrant och rehabilitera direkt så de inte får långsiktiga besvär och blir långtidssjukskrivna, säger professor Clas Ahlm.

Samarbete med andra forskare

Hjärt-Lungfonden har gett forskningsprojektet pengar för att fortsätta forskningen tillsammans med forskare från andra delar i landet. Och det är många inblandade, både forskare och patienter. 

– Förutom alla som akut drabbas allvarligt av covid-19 finns en växande grupp patienter, både barn och vuxna, som utvecklar långtidssjukdom efter att ha haft milda symtom från början. Vi vill därför bidra till att öka insatserna för covid-19-relaterad forskning i hjärta, kärl och lungor, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet