Entrén är avspärrad vid arenan på Haga i Umeå. Foto: SVT

Umeå energi arena stängs – risk för takras

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun har beslutat att förbjuda all verksamhet i Umeå energi arena Vind med omedelbar verkan. Detta på grund av risk för takras.

Efter takraset i Tarfallahallen i Kiruna granskade Umeå kommun de hallar som har liknande typ av takkonstruktion med underspända takstolar. En av dem är Umeå energi arena vind.

En av åtgärderna var kontinuerlig mätning av snödjupet. Efter att kommunen nu mätt snödjupet har man beslutat att hallen måste stängas som säkerhetsåtgärd.

– Vår bedömning grundar sig på konstruktörens utlåtande om att det inte är någon fara att hålla hallen öppet och att takkonstruktionen skulle hålla. Konstruktören rekommenderade att skottningen skulle ske, vilket vi satt i gång omedelbart, säger Karin Isaksson, chef för teknik och fastighet, i ett pressmedelande.

Skottningen pågår hela veckan och hallen kan därefter öppnas igen, efter nytt beslut av byggnadsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.