Snart tre år efter flygolyckan i Umeå – fallskärmsklubb tvingas sälja nya flygplanet – ”Jättetråkigt”

Publicerad

Det blir troligen ingen fallskärmshoppning i Umeå till våren. Klubbens nya plan som köptes efter flygkraschen 2019 har visat sig vara för dyrt i drift. Nu måste det säljas och ersättas med ett billigare.

– Det är jättetråkigt så klart. Planet har ju varit lite av en symbol, säger klubbens ordförande Felix Sjödin.

För knappt två år sedan lyckades Umeå fallskärmsklubb få fram ett nytt flygplan, lite av en nystart efter den tragiska flygolyckan 2019 då nio personer omkom. Det var med starka känslor planet togs emot. 

”Man kan tycka att det inte är så märkvärdigt med ett nytt plan, men det är så mycket känslor inbakat i det här”, förklarade Peder Nyman till SVT då.

Flygkraschen i Umeå

Nu tvingas klubben sälja planet. Ekonomin går inte ihop. Det är helt enkelt för få medlemmar i klubben, vilket vk.se var först med att berätta. Klubben har idag 35 medlemmar, men skulle snarare behöva vara 50 för att få ihop ekonomin.

Hör klubbens ordförande Felix Sjödin i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet