• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Umeå IK:s ordförande, Krister Ruth, om föreningens utmaningar. Foto: Anna Bergman/SVT

Umeå IK behöver 800 000 trots miljongåva – föreningens existens hotad

Publicerad

I september vädjade Umeå IK om hjälp då man saknade två miljoner kronor för att klara denna säsong. Nu har klubben fått en miljongåva men fortfarande saknas 800 000 kronor och om man inte lyckas lösa ekonomin läggs i värsta fall verksamheten ner, meddelar föreningen under tisdagen.

– Man skulle önska att vi kommit längre i jämställdhet, faktum är ju att det är där det spricker. Det är konsekvenser av att sponsorer inte vill gå in och satsa, säger Umeå IK:s ordförande Krister Ruth.

De sportsliga framgångarna har lyst med sin frånvaro för A-laget som slutade näst sist och trillade ur Damallsvenskan, men på juniorsidan skördar föreningen framgångar då F19 nyligen tog sitt andra raka SM-guld och till helgen spelar F17 SM-final.

Umeå IK gick i slutet av september ut och meddelade att föreningen hade stora ekonomiska bekymmer och att det då saknades två miljoner för att klara ekonomin detta år.

1 miljon i gåva

Sedan dess har klubben bland annat fått en miljon kronor i gåva från fastighetsägaren Edgar Sjölund. Föreningens insamlingskampanj ”Stå upp för Umeå IK” har gett mycket bra resultat bland privatpersoner medan näringslivet förhållit sig mer avvaktande.

Med mindre än två månader kvar av året saknar föreningen fortsatt 800 000 kronor och under tisdagen meddelar klubben att om man inte lyckas lösa den ekonomiska situationen så lägger man ner verksamheten. Klubbens ordförande Krister Ruth är dock övertygad om att klubben kommer klara detta.

– Konsekvenserna blir för det första att vi måste betala minimilöner på spel och ledare, resorna får bli det billigaste möjliga. Vi kommer få kapa i otroligt mycket, säger Krister Ruth, ordförande i Umeå IK.

Framtidsplan

Trots det tuffa ekonomiska läget blickar föreningen även framåt och har tagit fram en framtidsplan där föreningen kommer att prioritera en långsiktig och stabil ekonomi framför sportslig framgång för A-laget.

– Ungdomsverksamheten kommer vara stommen de kommande åren, jag är hundra på att vi kommer ha en fantastisk framtid inom UIK, säger Krister Ruth.

22 november anordnas en stödkonsert till förmån för Umeå IK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.