Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Arkiv/SVT

Umeå IK i ekonomisk knipa: ”Vi behöver hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Umeå IK har stora ekonomiska problem och saknar två miljoner för att klara denna säsong. Nu vädjar klubben genom ordförande Krister Ruth både till publiken att komma och se matcherna, men även till företag som jobbar med jämställdhet att stötta ekonomiskt.

– Den ekonomiska situationen är kritisk och vi kämpar för vår överlevnad, meddelar klubben vid en pressträff.

Det går tungt för Umeå IK FF både eknomiskt och spelmässigt. Just nu ligger näst sist i tabellen, samtidigt som föreningen kämpar med ekonomin.

Ordförande Krister Ruth säger att damfotbollen har en fantastisk framtid framför sig, men att man behöver hjälp för att ta sig ur den ekonomiska situationen. Enligt honom har klubben gjort att för att försöka lösa situationen, men nu behöver klubben hjälp.

Akut läge

Lyckas man inte få in mer pengar räknar klubben med att ha akuta likviditetsproblem inom bara några veckor. De behöver 2 miljoner för resterande året, men de kommande tre veckorna är läget akut.

Inför säsongen så hade laget en av de lägsta budgetarna i serien. Spelarna har ungefär hälften av snittlönen i ligan, trots det är nu Umeåspelarnas lön i farosonen, inte septemberlönen, men nästa – om man inte får in mer kapital.

Som bakrund till de ekonomiska problemen menar klubben att några av de bakomliggande faktorerna är kraftigt ökade resekostnader, att publiken inte återkommit efter pandemin samt att tänkbara finansiärer har en avvaktande hållning på grund av ett instabilt omvärldsläge.

Umeå IKs damlag ligger näst sist i tabellen, kan det bidra till det svikande publikintresset?

– Alla faktorer spelar roll. Vi spelar fortfarande en fantastiskt härlig fotboll, men självklart kan det spela roll, absolut, säger ordförande Krister Ruth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.