Svenskt näringsliv anmäler Umeå kommun för osund konkurrens. Foto: SVT

Umeå kommun anmäld för osund konkurrens

Uppdaterad
Publicerad

Svenskt näringsliv anmäler nu Umeå kommun för osund konkurrens. Ersättningen till de privata företagen inom hemtjänsten har sänkts till förmån för de kommunala bolagen anser man.

Det är den senaste tidens debatt om LOV, lagen om valfrihetssystem, som ligger till grund för anmälan. Umeå kommun har beslutat att LOV ska gälla inom vård och omsorg. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är emot beslutet, men förlorade med knapp majoret för övriga partier för ett införande.

– Det är oacceptabelt att det fortfarande finns så många oklarheter kring avtalet. Kommunen leker svälta räv och tror att företag ställer upp under vilka villkor som helst, säger Veronica Kerr (KD), förste vice ordförande i äldrenämnden i ett pressmeddelande.

Enligt Mats Andersson som är regionchef för Svenskt Näringsliv i Västerbotten så är det omöjligt för företagen att överleva med nuvarande ersättningsnivåer som är nästan hundra kronor under de kommunala verksamheterna.

– Kommunen trampar på det privata näringslivet på ett osunt sätt, säger han. Dessutom vill kommunen införa efterskottsbetalning och inte förskottsutbetalning och då blir det likviditetsbrist för företagen.

Nu kräver också alliansen i socialnämnden att kommunen återkallar upphandlingen kring hemtjänsten.

SVT har sökt både kommunalrådet Hans Lindberg och kommunstyrelsens  2:e vice ordförande Janet Ågren för en kommentar men de har inte gått att nå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer