Hör Simon Johansson, ordf Cykelintresset, gatuingenjören Nils Lahti och trafikplaneringschefen Marie Frostvinge berätta om testcyklingen. Foto: SVT

Umeå har fått kritik för snöröjningen – här testcyklar tjänstemän

Uppdaterad
Publicerad

Umeås cyklister har haft stora problem med att ta sig fram under vintern. Nu har tjänstemän testcyklat tillsammans med vintercyklister för att göra Umeå till en bättre cykelstad.

– Jag vill visa bra och dåliga exempel på underhållet av Umeås cykelvägar, säger Simon Johansson, ordförande i föreningen Cykelintresset.

Simon Johansson i Umeå upplever att de prioriterade stråken ofta hålls fria från snö, men menar att många cyklister har upplevt att det varit svårt att ta sig fram i vinter. Allt från igensnöade passager, vattenpölar, issprickor och slask har ställt till det på cykelbanorna. 

– Vi som cyklar mycket och ofta hamnar ute på vägen eftersom att det ibland kan vara den säkrare vägen att ta, säger cyklisten Hans Perneholm.

Umeå kommuns mål är att om fyra år ska minst 65 procent av alla resor för boende inom Umeå tätort ske med kollektivtrafik, cykel eller till fots, detta enligt kommunens hållbarhetsplan.

Marie Frostvinge som är trafikplaneringschef på Umeå kommun var en av tjänstmännen som deltog i testcyklingen. Hon hoppas att projektet ska ge mer kunskap om vad kommunen kan göra för att fler ska välja cykeln. 

– Vi vill få in synpunkter på vad vi kan göra ännu bättre, säger Marie Frostvinge.

Fakta om projektet

Testcyklingen är en del av ett projektet som genomförs av NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, på uppdrag av trafikverket. De som ansvarar för planering och underhåll av gång-och cykelvägar får testcykla tillsammans med några lokala vintercyklister och personal från NTF för att se över några av stadens cykelbanor. 

Här hittar du kartor över prioriterade cykelvägar i Umeå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.