Umeå kommun vill lägga ner servicehusen

Uppdaterad
Publicerad

Äldrenämnden har tagit ett inriktningsbeslut om att lägga ner Hemgården, Haga äldrecenter och Holmsunds äldreboende, med sammanlagt 96 enskilda boenden. Själva nedläggningen ska, om den blir av, ske etappvis under flera år.

Enligt äldrenämndens ordförande Carin Nilsson (S) så finns det idag tio tomma platser på servicehusen och det kostar nämnden drygt åtta miljoner.

-  Vi kan inte låta åtta miljoner vara overkbara, utan vi måste använda dom pengarna. Det här handlar om att ge den bästa vården till dom som behöver den mest, menar Carin Nilsson (S), äldrenämndens ordförande.

Vänsterpartiet emot beslutet

Men planerna får skarp kritik av Vänsterpartiet som reserverade sig mot beslutet. Det gjorde också Centerpartiet.

– Dom boende på servicehusen trivs så bra och är jättenöjda med den vård och omsorg dom får. Dom känner sina grannar, kan koka sitt eget kaffe och har en väldigt god livskvalitet. Vi är helt emot att dom ska flyttas, säger Åsa Bäckström (V), andre vice ordförande i äldrenämnden.

Vänsterpartiets Åsa Bäckström tycker vidare att en nedläggning av servicehusen skulle bli svek mot välfärden.

– Budgeten för äldreomsorgen är för liten för att man ska kunna hålla en hög kvalitet med individanpassade lösningar. Nu blir det som en stordriftshistoria och det tycker inte vi passar för äldre människor, menar Åsa Bäckström.

Korttidscentrum ska öppnas

Enligt Carin Nilsson är planen nu att öppna ett korttidscentrum på Mariehem för att frigöra platser på Dragonens vård- och omsorgsboende, dit en del av dem som idag bor på servicehus kan flyttas.

Inriktningsbeslutet om nedläggning ska nu genomgå en konsekvensanalys och om förslaget går igenom kan de första flyttarna ske i slutet av 2020.

I klippet ovan hör du Carin Nilsson (S) och Åsa Bäckström (V) och deras argument för eller emot nedläggning.

Olika typer av äldreboende

Vård och omsorgsboenden.

Här finns vård dygnet runt där mängden vård bestäms utifrån den enskildes behov. Här kan till exempel personer med demens bo. Det finns både privata och kommunala vård och omsorgsboenden.

Servicehus (ingår i kategorin vård och omsorgsboenden)

Liknar vård och omsorgsboenden men för personer med lägre behov av vård och omsorg.

I Umeå kommun finns tre servicehus – Haga äldrecenter, Hemgården och Holmsunds vård och omsorgsboende.

Seniorboende och trygghetsboenden

Byggs och drivs ofta av privata fastighetsbolag. Man ansöker om lägenhet men det kan ibland vara flera års kö.

Ofta finns gemensamma utrymmen för dom boende och vissa erbjuder aktiviteter. Seniorboende och trygghetsboenden hanteras inte av kommunen, men kommunen utför vård och omsorg utifrån socialtjänstlagen.

Det är inte helt lätt att skilja seniorboenden från trygghetsboenden. Men så här står det på webbsidan Seniorval.se:

Eftersom det finns seniorboenden, som i likhet med trygghetsboende, är funktionellt utformade och har gemenskapslokaler, bovärd och trygghetslarm är det i vissa fall liten eller ingen skillnad mellan ett seniorboende och ett trygghetsboende.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.