• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Totalt kommer Umeå kommun satsa 16 miljoner på cykel- och gång vägar i kommunen.

Umeå och Skellefteå får extra pengar för att förbättra cykelvägarna

Publicerad

Umeå och Skellefteå ska rusta upp cykelvägarna. Kommunerna får pengar från Trafikverket och satsar också själva för att göra det lättare att ta sig fram på cykel i städerna.

– Vi har lite fokus på att förbättra cykelvägarna vintertid, säger Marie Frostvinge, trafikplaneringschef Umeå kommun.

Trafikverket delar ut 205 miljoner kronor i stadsmiljöavtal till 26 kommuner. Skellefteå kommun har tilldelats 9 miljoner kronor i stöd och kommer satsa totalt 18 miljoner kronor för att förbättra cykelvägarna i staden.

Pengarna ska investeras i gång- och cykelbanor på Lantmannagatan, Getbergsvägen och Tubölegatan. Kommunen ska även genomföra en cykelkampanj och göra hastighetsanpassningar på Sunnanå och Anderstorp. 

Umeå kommun har tilldelats 8 miljoner kronor och ska enligt ansökan investera totalt 16 miljoner kronor.

Pengarna kommer bland annat användas för att förbättra cykelvägar vid Älvstråket, Sandbacken och Östermalnsgatan. Det kommer också investeras i belysning längs huvudnätet för cykel. Umeå kommun planerar även en kampanj med fokus på reflexer och belysning.

I videon ovanför kan du höra hur Umeå kommun tänker kring satsningen.

Fakta om stadsmiljöavtal

Stadsmiljöavtalen innebär en möjlighet för kommuner och regioner att få medfinansiering för upprustning av gång- och cykelbanor och andra främjande cykelåtgärder och söks via Trafikverket. Det finns en miljard kronor per år fram till 2029. Sedan starten har var fjärde kommun beviljats stadsmiljöavtal för att utveckla cykel- och kollektivtrafik samt hållbara godstransportlösningar.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.