Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Umeå ställer sig bakom förbudet mot nazism

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan blev Make Equals, med Umeåprofilen Ida Östensson i spetsen, installation i Almedalen nedsparkad av nazister. Nu visar Umeå att detta inte är okej genom att bygga upp en likadan skoinstallation i centrala staden och manifestera för förbud mot rasistisk organisering i dagarna tre.
– Vi tycker att det är viktigt att ställa oss bakom det här då nazism är något som vi inte kan tolerera, säger Anna Olofsson vid Umeå kommun.

Ida Östensson och hennes kollegor tvingades lämna Almedalen på grund av rädsla för sin säkerhet efter att nazister rivit ned deras skoinstallation mot organiserad nazistisk brottslighet.

Vill ställa badkar på torget

På flera platser i landet har man stöttat Ida Östensson från Umeå, hennes kollegor på Make Equal och deras arbete genom att föra upp liknande installationer runt om i landet. I början av veckan har Umeåborna lämnat in hundratals skor till denna manifestation och med tillstånd från polisen kommer det nu att hållas en tre dagar lång manifestation på Renmarkstorget i Umeå.

I samband med Umeå Live under onsdagen kommer skoinstallationen att ställas upp på Renmarkstorget och konstnären Maria Östensson kämpar för att även få dit ett badkar.

– Det ska symbolisera att det står där starkt och att nazisterna inte kan sparka ned det. Samtidigt som det ska vara en påminnelse från förintelsen med gaskammare, duschar och badkar. Vi vill att det ska väcka känslor hos Umeåborna, känner Ida Östensson till SVT.

”Umeå är alltid bäst”

Umeå kommun och andra aktörer i Umeå ställer sig bakom manifestationen.

– Platsvarumärket Umeå står bakom manifestationen och vi vet sedan tidigare att många ställer sig bakom antinazismdemonstrationer, säger Anna Olofsson vid Umeå kommun.

Ida Östensson håller med om att Umeåborna är att räkna med vid sådana här manifestationer.

– Det är som Umeå alltid är – bäst i kampen för rättvisa, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer