Foto: TT

Umeå stäms för övervakning av sköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun bedriver integritetskränkande övervakning av sjuksköterskor inom hemsjukvården. Det menar Vårdförbundet som nu stämmer kommunen i Arbetsdomstolen.

Det berättar nyhetsbyrån Siren.

Kritiken är riktad mot en slags positionersingsteknik som kommunen använder i sina tjänstebilar för att, enligt Vårdförbundet, kontrollera var kvälls- och nattpersonalen befinner sig under arbetstid.

Jämförde med hemadresser

Kommunen har, enligt stämningen, kontrollerat var personalen befunnit sig, och sedan jämfört med deras bostadsadresser. Det ska ha skett 2015 efter att en anmälan kommit in om att tjänstebilarna befunnit sig på platser det inte borde varit på.

Krävs på skadestånd

Vårdförbundet hävdar att kommunen varken informerat personalen om syftet med positioneringssystemet, vilka uppgifter som samlats in eller hur länge de sparas. Enligt Vårdförbundet bryter det mot flera paragrafer i Personuppgiftslagen, PUL.

Nu krävs Umeå kommun på ett skadestånd på 50.000 kronor vardera till flera berörda sjuksköterskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.