Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ökad hotbild mot rättsväsendet” – hör Malin Sundbom, säkerhetschef, vad allmänheten ska tänka på när de ska besöka tingsrätten. Foto: SVT, Nader Sedehi

Nu införs säkerhetskontroll för alla besökare på Umeå tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Nu inför Umeå tingsrätt en fast säkerhetskontroll som alla som ska in i byggnaden måste passera. Anledningen är bland annat det ökade hotet mot rättsväsendet i stort.

– Vi har pratat länge om behovet, men det har tagit en herrans massa år att få till det, säger Malin Sundbom, säkerhetschef på tingsrätten.

Fast säkerhetskontroll har funnits länge på de flesta större domstolar i Sverige, men i Umeå har det dröjt eftersom att man inväntat en ombyggnation.

– Vi har haft säkerhetskontroller på tingshuset i Umeå ibland i samband med förhandlingar, men nu kommer alla som ska in gå igenom en säkerhetskontroll, säger Malin Sundbom, administrativ direktör och säkerhetsdirektör på Umeå tingsrätt.

För att kunna införa säkerhetskontrollen har flera ordningsvakter anställts. Totalt kommer det finnas sex ordningsvakter i huset under en dag.
Vid de mindre tingsrätterna i Lycksele och Skellefteå planeras det inte för några fasta säkerhetskontroller inom närtid.

Vad innebär det för besökare på tingsrätten? – hör i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.