Professorn: ”Är man kemist kan man faktiskt blanda ihop en handsprit” Foto: SVT

Umeå universitet gör handsprit till sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen överlämnade Umeå universitet flera dunkar ”hemgjord” handsprit till Norrlands universitetssjukhus. Mer kommer att levereras framöver i ett försök att minska bristen på handsprit inom sjukvården.

Kemikalieinspektionen gav förra veckan en dispens för att underlätta tillverkning av handsprit och desinfektionsmedel. Detta eftersom efterfrågan är så stor inom bland annat sjukvården. Det ledde bland annat till att kemister på Umeå universitet satte igång med att tillverka handsprit till Norrlands universitetssjukhus, något som VK var först med att berätta.

– Det har ju gått ut rätt tydligt att det finns ett behov inom vården. Och är man kemist så kan man ju faktiskt blanda ihop en labbsprit och en handsprit, säger Fredrik Almqvist, professor på Kemiska institutionen vid Umeå universitet.

Det blev sammanlagt 105 liter handsprit som Umeå universitet inte tar något betalt för och de första dunkarna levererades på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet