Umeå är förskonat, men på många av landets universitet ökar covidsmittan. Foto: SVT

Umeå universitet hoppas att studentsmittan inte ska leda till begränsningar

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer kritik mot ökad smittspridning på landet universitet och högskolor. Umeå är inte värst drabbat, men rektor Hans Adolfsson hoppas att ökningen inte ska leda till restriktioner för utbildningen på campus.

Coronasmittan har ökat kraftigt bland Sveriges studenter. Det tros främst bero på nollningar, studentfester och insparkar och på fredagen krävde Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, att landets studenter skärper sig.

Umeå universitet relativt förskonat och pekas inte ut av ministern och rektor Hans Adolfsson hoppas att ökningen inte kommer att leda till begränsningar av studentverksamheten på campus.

– Det funkade ju i våras, men det blir helt annorlunda sätt. Det är mycket bättre att kunna hålla någon campusverksamhet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.