Så tycker kommunanställda om cykelsatsningen Foto: SVT

Umeå vill minska bilåkandet – erbjuder hyrcyklar

Uppdaterad
Publicerad

Den som jobbar inom Umeå kommun erbjuds nu att hyra en cykel som anställningsförmån. Kommunen hoppas att satsningen ska ge nöjdare anställda och färre bilresor. 

Erbjudandet om att hyra en cykel ges till alla anställda inom Umeå kommun. Och skälen till satsningen är många. 

– Det ena är att vi som arbetsgivare vill vara attraktiv och erbjuda en förmån. Sedan finns det också en miljöaspekt och en ambition om att minska bilåkandet, och inte minst en hälsoaspekt, cykla mår man bra av, säger Patrik Carlsson, enhetschef för arbetsmiljö och hälsa vid Umeå kommun.

”Har spräckt hundragränsen”

Under torsdagen och fredagen kunde intresserade provcykla utanför stadshuset. Men redan innan visningen hade över hundra anställda beställt en cykel. 

– Intresset har varit stort, vi släppte möjligheten att gå in och boka redan innan visningen och vi spräckte hundragränsen i tisdags, säger Patrik Carlsson. 

Det är ändå ingen risk att intresserade blir utan, enligt Patrik Carlsson. 

– Det finns egentligen ingen maxgräns, som medarbetare har man möjlighet att boka upp sig på två cyklar, så det är antalet medarbetare gånger två som är maxgränsen.

Vad kostar det för skattebetalarna?

– Vi får ju en något ökad administration men i övrigt så ingår det i det politiska beslutet om detta att det ska drivas kostnadsneutralt.

I klippet ovanför berättar anställda vad en hyrcykel skulle betyda för dem.

Förmånscykel

Cykeln hyrs i tre år och den anställde betalar genom ett avdrag på bruttolönen varje månad. Efter tre år kan man lämna tillbaka cykeln eller köpa loss den. Anställda kan välja mellan vanliga cyklar, sportcyklar och el-cyklar.

Hyran för cyklarna varierar mellan 120 och 800 kronor i månaden, beroende på vilken cykel man väljer.

Beslutet om satsningen togs av kommunfullmäktige under förra året.

Umeå kommun har 12 000 medarbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.