Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Per blev först i landet med att åtalas för att ha spridit drönarbilder på nätet – hör hans spontana reaktion om den friande domen. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Per Lundberg från Umeå spred drönarfilmer på nätet – frias efter unik dom

Uppdaterad
Publicerad

Per Lundberg från Umeå åtalades för att utan tillstånd ha spridit 20 drönarfilmer på nätet – det första åtalet av sitt slag i Sverige. Nu har tingsrätten sagt sitt och friar honom helt från anklagelserna.

– Det känns skönt och det visar att lagen är tandlös, säger Umeåbon.

Det är inte olagligt att filma med drönare, men för att sprida bilderna vidare på internet krävs ibland spridningstillstånd från Lantmäteriet, beroende på hur det är filmat eller fotat. Detta för att inte materialet som delas ska innehålla känslig information som kan skada det svenska totalförsvaret.

Per Lundberg åtalades för brott mot lagen om skydd för geografisk information. Lagen är relativt ny, från 2016, och detta var första gången den prövats i domstol. Det handlar om 20 filmer som han lagt på sin Youtube-kanal med 25 prenumeranter.

Tingsrättens dom

Enligt Lantmäteriet sökte Per Lundgren inte tillstånd för spridningen men en annan person sökte och fick tillstånd för att sprida drönarfilmen efter att filmen lades ut. Lundgren menar att det har hänt att han filmat åt andra och att de i sin tur har sökt tillstånd. Enligt domen är det alltså oklart om det fanns ett tillstånd innan filmen spreds. 

Tingsrätten bedömer att spridningen av varje sammanställningarna är ett enskilt brott. Det vore därför svårt att döma någon för brott om de inte kan utesluta att personen hade tillstånd för spridning i ett eller två fall – men osäkert i vilka fall – vilket innebär att Per Lundgren frias helt.

”Rimlig dom”

Ingen av filmerna visade någon känslig geografisk information och en enig tingsrätt friar Lundberg helt.

– Det är en rimlig dom, jag tycker tingrätten kommit fram till en bra slutsats, säger han till SVT Nyheter.

– För mig personligen är det skönt att bli friad, men det visar att lagen är tandlös. Nu är allt ännu mer obegripligt.

Vill inte kommentera domen

Varken Lantmäteriet eller extra åklagaren – Jennifer Piironen – vill kommentera domen närmare.

– Tingsrätten har gjort sin bedömning och jag har tagit del av den, men i övrigt har jag inga kommentarer. Jag kan inte säga i dagsläget om jag ska överklaga domen eller inte, säger Jennifer Piironen.

Hon har fram till den 4 november att överklaga domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer