Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Umeåbornas tankar om situationen Foto: SVT

Umeåborna om de höjda matpriserna: ”Allting har blivit dyrare”

Uppdaterad
Publicerad

Flera Umeåbor har märkt av de höjda matpriserna.

– Jag tycker allting har blivit dyrare men speciellt frukt och grönt, säger föräldern Joel Lillqvist.

Hör fler röster i klippet – du kan också skriva i vår chatt här om hur du sparar pengar när ekonomin är tuff.

Stigande matpriser – vad är det första du skär ner på i tuffa tider?

Stort tack för alla inlägg. Nu stänger vi chatten.

Per Karlsson • Klipper mig själv. Stänger av elvärmen i golvet på toaletten och hallen.

Görgen Karlsson • Har hela frysen full med rödlappat kött. Kommer kunna äta fina rätter hela vintern

Allan • Svar till Calle: skulle inte tro att priserna går ner till tidigare nivåer. Det har dom väl aldrig gjort efter tidigare inflationer. Istället har man försökt balansera läget genom att höja lönerna. Frågan är väl vilket som är bäst, men huvudsaken att folk klarar av sina levnadskostnader.

Elisa • Jättebra initiativ att ordna den här chatten! Har läst en massa bra matspartips här. Tack för dem!

Chattar borde SVT ordna med fler ämnen t ex om hur man kan spara el. Mest talas det om hur man kan spara om man bor i villa, mindre om oss som bor i hyreslägenhet. Det är knepigt för oss att spara eftersom vi inte kan påverka hur fastighetsägarna värmer husen och gamla kylar, frysar och spisar byter dom inte i första taget. Där står man med en hög förbrukning vare sig man vill eller inte.

Nu ska jag titta på tv en stund. Har ingen lampa tänd för jag slösade på el idag när jag kokade potatis och stekte ägg på min urgamla elspis som drar hur mycket el som helst. Imorgon får jag nöja mig med att äta äggmackor... 😞

Jag har preppat • I somras bunkrade jag pulverkaffe som då såldes med en rejäl rabatt i butiken där jag handlar. Morgonkaffet är alltså säkrat inför vintern! 😄

La också upp ett litet lager av mat på burk (skinka, soppor, grönsaker o dyl) som nu har stigit betydligt i pris. Köpte även storpack ris, bulgur, couscous och frusna grönsaker med extrapris. Bra att ha om nått oförutsett händer så lönen inte räcker till mat.

Annars är det bara att hålla sig till röda prislappar och undvika allt onyttigt som man inte behöver för att överleva. Fast jag får erkänna att jag längtar efter en STOR chokladkaka emellanåt! Såna kan jag inte bunkra för jag frestas att äta upp dom på en gång. 😶 😊 😄

Calle • Frågan är om det återgår till normala priser sen?

Ssk-student • KÖTT! Det har vi inte råd med..

Nina • Man kan koka SOPPA av allting. Det har kreativa fattiglappar gjort i alla tider - blir både gott och nyttigt. Så "koka soppa på en spik"!

Krille • Läsk, dyrt kaffe, snacks, dressing/såser, nötkött, bröd och ekologiska produkter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.