• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: SVT

Umeåforskare får miljonbidrag till ALS-forskning

Forskaren Thomas Brännström vid Umeå universitet får en miljon kronor i stöd av Hjärnfonden för sin forskning. Förhoppningen är att tids nog utveckla terapi mot nervsjukdomen ALS.

Hjärnfonden delar ut ett tvåårigt forskningsanslag på totalt en miljon kronor till Brännström, professor i patologi vid Institutionen för medicinsk biovetenskap. Tillsammans med sin forskargrupp ska nu Umeåforskaren undersöka om spridningen av proteinet SOD1, som sprids snabbt i ryggmärgen och hjärnstammen hos personer med ALS, kan vara en grundläggande sjukdomsmekanism vid en ärftlig form av sjukdomen.

– I studien planerar vi dessutom att ta fram antikroppar som genom att binda till ytan av aggregaten skulle kunna blockera spridningen eller stimulera nedbrytningen av proteinklumparna. Ett annat spår är att utveckla substanser som kan lägga sig i vägen för ”mallarna” i aggregaten och förhindra vidare tillväxt, säger Thomas Brännström i ett pressmeddelande.

– Syftet med de pågående studierna är att på sikt utveckla terapi mot ALS.

Det här är ALS

Visa

Vid amyotrofisk lateralskleros (ALS) degenerar de nervceller (motorneuronen) som styr musklernas rörelser, vilket resulterar i förlamningar och död inom några år. Idag finns ingen effektiv behandling mot ALS. Sjukdomen har i sin ärftliga form kopplats till genetiska mutationer, bland annat i den gen som kodar för proteinet SOD1.

Fakta: Umeå universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer