Lars-Fredrik Andersson är docent i ekonomisk historia vid Umeå universitet. Han menar att Sveriges starka ekonomi gjorde att man klarade av flyktingkrisen 2015 på ett bra sätt. Foto: SVT

Umeåforskaren: ”Vi klarade flyktingkrisen bra”

Uppdaterad
Publicerad

Lars-Fredrik Andersson är docent i ekonomisk historia på Umeå universitet och har bland annat forskat på hur de europeiska ländernas ekonomi och arbetsmarknad påverkades av flyktingkrisen 2015. Han menar att man borde se på invandringen som en investering.

Lars-Fredrik Andersson säger att Sveriges ekonomi hade goda förutsättningar att klara av krisen 2015 och att den höga flyktinginvandringen kommer att hjälpa Sverige att i framtiden klara problemen med en allt äldre befolkning.

– Hade vi inte haft den här flyktinginvandringen, de senaste 10-20 åren, skulle vi haft en situation med en större grupp äldre i befolkningen som hade fått jobba högre upp i åldrarna för att klara av de offentliga finanserna.

Han fortsätter:

– Så på det sättet är det positivt med en invandring, eftersom det avlastar en demografisk motvind som vi annars skulle uppleva som mycket starkare.

Skillnaderna från 90-talets flyktingkris

Lars-Fredrik Andersson säger att det är lätt att det blir en politisk överreaktion i samband med kriser.

– Man måste se det i ett större sammanhang, vi hade också en stor flyktinginvandring på 90-talet i samband med krisen på Balkan. Den krisen sammanföll på ett olyckligt sätt med en väldigt djup ekonomisk kris och det gjorde det väldigt svårt att på kort sikt klara av integrationen på arbetsmarknaden.

Han menar att lärdomen från den krisen ändå är att det på längre sikt gick bra för de som invandrade under den krisen men också att det är en stor skillnad från flyktingkrisen 2015.

– På kort sikt var det betydligt enklare att klara av flyktingkrisen 2015 för att vi hade en ganska god ekonomisk utveckling och en stark konjunktur på arbetsmarknaden.

Han fortsätter:

– Vi hade också sunda statsfinanser vilket skiljer krisen 2015 från 90-talskrisen då statsfinanserna var väldigt försvagade och arbetslösheten var stor. Jag tror att flyktingkrisen 2015 är en utmaning som vi på många sätt redan har klarat av.

Se mer från intervjun i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet