– Om samma ungdomar hela tiden återkommer i dom här sammanhangen så har ju föräldrarna ett ansvar och det vill vi signalera inför en dialog med föräldrarna, säger Michael Rystedt, lokalpolisområdeschef Umeå. Foto: SVT

Umeåpolisen larmar om hotfullt gäng i centrum

Uppdaterad
Publicerad

Ett ungdomsgäng sprider oro i centrala Umeå. Hittills har det resulterat i polisanmälningar om misshandel, ofredanden och olaga hot. Nu larmar polisen på sin hemsida och uppmanar föräldrar att hålla koll på sina barn och ungdomar.

Under dom senaste veckorna har ett ungdomsgäng skapat otrygghet både bland butiksägare och allmänhet. Vid en händelse den senaste veckan barrikade sig ett tiotal i gänget i en butik så att personalen till slut kände sig tvungen att tillkalla polis.

– Vi ser en kärna av omkring 7-8 individer som fler ungdomar med tiden anslutit till. Många är kända av polis och socialtjänst sedan tidigare, berättar Michael Rystedt, lokalpolisområdeschef i Umeå.

Polisen utökar närvaron i centrum

Nu väljer polisen att utöka närvaron i centrum för att kunna bryta utvecklingen innan den eskalerar ytterligare.

– Det är inte en bra miljö för ungdomarna att hänga på stan sent på kvällar och helger i kretsar där vi även ser att det finns en hel del alkohol i omlopp. Vi uppmanar alla föräldrar att prata med sina barn och se till att faktiskt ha koll på vad de gör och var de är, säger Michael Rystedt.

I videoklippet hör du Michael Rystedt berätta mer om polisens planer för att få stopp på oroligheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.