Genrebild över Umeå. Under två kvällar har polisen jobbat mot sexköp i Umeå centrum. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Krafttag mot sexköp – 17 misstänkta

Uppdaterad
Publicerad

Under två kvällar den här veckan har Umeåpolisen jobbat mot människohandel och prostitution i Umeå centrum. Polisen är förvånade över den höga efterfrågan på sexuella tjänster.

Resultatet efter de två dagarna blev 17 anmälningar gällande brott mot sexköpslagen, det finns skäligen misstänkta i samtliga ärenden och alla är män. Det upprättades även en anmälan om koppleri och en om våldtäkt, även här finns skäligen misstänkta. 

Stor efterfrågan på sexköp

Männen som misstänkts för sexköpsbrott har samtliga varit svenska medborgare i åldrarna 25-55 år. Kvinnorna är svenska och utländska medborgare mellan 21 – 31 år gamla. Kvinnorna har i samtal med polisen uttryckt en förvåning hur stor efterfrågan på sexköp är i Umeå.

”Jag är också mycket förvånad över att vi bara på två dagar kunnat komma fram till samma slutsats som dessa utsatta kvinnor”, skriver Tomas Nyberg, polisinsatschef.

Kommunen har erbjudit stöd och hjälp till personerna som påträffats under insatsen.  under veckan är ett samarbete med Nationella operativa avdelningens människohandelsgrupp (NOA).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer