Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Anders Öhlund/SVT

Utökad budget i Umeå – S och MP vill satsa på skola och äldreomsorg

Uppdaterad
Publicerad

Umeås budget för 2024 ligger på drygt 9,1 miljarder kronor. Det är en ökning på drygt 500 miljoner som går framförallt till skolan och äldreomsorgen.

– Vi satsar betydligt mer på gymnasiet och komvux nästa år, säger Hans Lindberg (S) kommunalråd i Umeå.

Budgetförslaget presenterades under tisdagen gemensamt av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det är en nollbudget som måste hålla enligt Hans Lindberg. Om satsningar på skolan räcker för att minska kritiken från skolpersonalen kan inte Lindberg bedömma.

– Det är en stor satsning, mer klarar vi inte,  så är det, säger Hans Lindberg.

”Vart ska vi hitta folk?”

Framförallt ser Umeå en arbetskraftsbrist framför sig. Arbetslösheten är nu 3,9 procent, lika låg som i Skellefteå. I Skåne är den över 10 procent.

– Kompetensförsörjning är en utmaning. Var ska vi hitta allt folk till alla jobb i Umeå? Vi måste nog tänka oss att folk byter jobb inom kommunen men framförallt att få fler att flytta in. Utan tillväxt stannar Umeå upp, säger Hans Lindberg.

Inflyttningen minskar

Vad som oroar kommunen är att befolkningssiffrorna för 2023-2024 kan bli lägre än väntat. Inflyttningen till Sverige har ju stannat upp idag.

– Vi hade räknat med en ökning på 1400 personer för 2023, nu kan det bli bara 1200 och det påverkar hela vår planeringen. Vi följer befolkningsutvecklingen noga, säger Janet Ågren (S), kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.