Studenter vid Umeå universitet inför kårvalet 2018. Foto: Anders Öhlund/SVT

Kårvalet i Umeå – högsta deltagandet på 21 år

Publicerad

Nu är rösterna räknade efter årets kårval vid Umeå universitet och valdeltagandet är det högsta sedan 1997. Bäst gick det för ”Rimligt Initiativ för Kåren”

Tre listor och 27 kandidater ställde upp i valet och bäst gick det för ”Rimligt Initiativ för Kåren” som fick 65 procent av rösterna och 20 mandat. ”Vänsterstudenterna” kom på en andraplats med åtta mandat och ”Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ” fick tre mandat.

Målet inför årets kårval var att bryta den negativa trend som varit med ett sjunkande valdeltagande, något som man lyckades med. I år röstade 16 procent i valet, vilket är en fördubbling jämfört med föregående år.

Informationskampanj

I ett pressmeddelande skriver studentkåren att förändringen dels beror på att man gått ut med information långt innan valet ägt rum.

”Bland annat att valnämnden arbetat mer med att komma ut med information om kårvalet redan tidigare. Att inte vänta tills kårvalet redan är igång utan redan innan informera om det”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.