Umeåtjejer otryggare – vågar inte gå ensam

Publicerad

Många unga tjejer är otrygga, stressade och vågar inte gå hem ensamma på kvällen. Bland unga killar har en stor del spelat om pengar och åkt motorfordon med en berusad förare. Det framgår av en stor folkhälsoundersökning som Umeå kommun har gjort.

Cirka 4 500 unga, i åldern 13-18 år, har deltagit i Umeå kommuns undersökning ”Unga16”.  Rapporten visar bland annat att tjejer som känner sig otrygga när de går ensamma på kvällen stiger kraftigt. År 2014 var det 23 procent – idag är siffran uppe i 39.

– Det här är en tydlig trend vi ser, men det finns ingen ingenting i brottstatistiken eller någonting annat som direkt kan förklara utvecklingen. Vi tar det på stort allvar och måste ta reda på vad detta beror på, säger Seth Åberg, processledare på UmeBrå som jobbar med förebyggande arbete tillsammans med lokala förebyggande råd i kommunen.

Stress och spel om pengar

En majoritet av tjejerna (57 procent) har upplevt stress flera gånger i veckan eller varje dag under det senaste halvåret. Bland killarna är motsvarande siffra 27 procent.

Undersökningen visar också att var femte kille spelar om pengar någon gång i veckan eller någon gång i månaden. Motsvarande andel för tjejerna är en enda procent.

Målsättningen med undersökningen, som genomförs vartannat år, är att skapa ett brett underlag som ger goda förutsättningar för ett gemensamt förebyggande arbete i ungdomarnas närmiljö och ett underlag för beslutsfattare i kommunen att förbättra ungas livsmiljö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer