Hör barnen om hur det är att hänga med äldre. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här är förskolan och äldreboendet i samma hus

Uppdaterad
Publicerad

En ökad kontakt mellan unga och äldre kan bryta negativa stereotyper kring ålderdom. På Nordstjärnan i Umeå delar äldreboende och förskola lokaler med varandra, ett utbyte både gammal och ung drar fördelar av.

Journalistnätverket Orb Media network har sammanställt en stor mängd forskning kring hur synen på ålderdomen och åldrandet påverkar själva ålderdomen. En ökad kontakt mellan unga och äldre kan bryta negativa stereotyper kring ålderdom.

Resultaten visar en stark korrelation mellan välmående och välstånd på ålderns höst och en positiv syn på åldrandet när man är yngre. På Nordstjärnan i Umeå delar äldreboende och förskola lokaler med varandra sedan ett år tillbaka.

– Vi märker att barnen uppmärksammar de äldre, de träffas naturligt exempelvis när vi hämtar mat, säger Marie Salomonsson, förskolelärare.

Pusslande Ulla är en favorit bland barnen

Förskolan har även spontanbesökt de äldre och är alltid med och sjunger tillsammans när det ordnas underhållning i form av allsång på äldreboendet. Även om inte interaktionen sker varje dag så är det en positiv stämning och en nyfikenhet från barnens sida kring de äldre.

– Det händer att barnen frågar efter en del av pensionärerna, en favorit är Ulla som brukar lägga pussel, säger Marie Salomonsson.

Nordstjärnan står som förebild till ett nytt kombinerat äldreboende/förskola som håller på att byggas på Ålidhem i Umeå. Den verksamheten är beräknad att stå klar hösten 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer