Foto: Privat.

Ungdomar erkänner stenkastning på E4

Uppdaterad
Publicerad

För drygt en vecka sedan blev flera fordon utsatta för stenkastning på E4 i Lövånger, nu har polisen i Skelleftehamn pratat med flera ungdomar som erkänner sig skyldiga.

Förra veckan var det flera som utsattes för stenkastning. Vissa stenar har varit knytnävsstora och en lastbil fick krossad framruta. Genom informationsinhämtning har polisen kommit i kontakt med fem-sex ungdomar som nu är misstänkta för brotten. Ungdomarna är mellan 14-17 år och de har erkänt att de kastat stenar mot fordonen.

– De är ångerfulla och vi har försökt förklara allvaret i deras handlingar. Vi har pratat med några av föräldrarna till ungdomarna. Målet är att de inte ska göra om det och ge målsägande upprättelse, säger polisinspektör Mattias Wallström.

LÄS MER: Flera fordon utsatta för stenkastning på E4

Totalt rör det sig om sex tillfällen då ungdomarna kastat stenar mot bilar och lastbilar. Ingen har skadats men det kunde ha gått riktigt illa ifall förare i fordon tappat kontrollen i samband med stenkastningen. Christer Boström vid Assistancekåren var en av dem som blev utsatt för stenkastningen.

– Jag är glad att polisen fått tag på ungdomarna som gjort det här. Förhoppningen är att de inte ska göra om detta igen, det kunde ha gått riktigt illa, säger Christer Boström.

”Viktigt att brottsoffren får upprättelse”

Ungdomarna är skäligen misstänkta för framkallande av fara för annan och skadegörelse. I veckan kommer polisen hålla fler förhör med dem för att utreda vem som har vilket ansvar. Men man är hoppfull om att få en lösning på brottet.

– De har erkänt och vi kommer att reda ut detta, min personliga uppfattning är att det är uppriktiga pojkar och att de förstått allvaret. Men det är viktigt att brottsoffren får upprättelse för det de utsattes för, säger polisinspektör Mattias Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.