Foto: TT.

Ungdomar lämnar glesbygden efter nian

Uppdaterad
Publicerad

Sex av tio personer som lämnade grundskolan år 2000 i glesbygdskommuner har lämnat orten. Men många stannar i sitt län, det visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort.

Dagens Nyheter har kart lagt flyttmönster hos unga. När de unga i glesbygdskommunera för drygt 16 år sedan gick ut grundskolan flyttade många, i till exempel Sorsele och Åsele stannade bara var fjärde ungdom.

– Ur glesbygdskommunernas perspektiv är det förstås ett problem att så liten andel av de unga bor kvar, man hade förstås hoppats att många skulle ha flyttat tillbaka efter universitetsstudier, säger Emma Lundholm, lektor i kulturgeografi vid Umeå universitet till Dagens Nyheter.

Endast 9 kvar av 39 elever

I Sorsele gick 39 personer ut årskurs nio det aktuella året, i dag bor bara nio kvar.

– Det är beklagligt, siffran ser inte särskilt bra ut, vi måste bli bättre på att lyfta fram fördelarna som finns att bo här, säger kommunchefen Jan Ask till tidningen.

Men de flesta ungdomar flyttar inte så långt. Två tredjedelar bor kvar i samma län, flyttlasset går oftast till en grannkommun. Bara 12 procent av glesbygdsungdomarna bor i dag i ett storstadsområde.

Fler tjejer flyttar

Ett annat intressant mönster i studien är att tjejer flyttar ut i större utsträckning än killar.

– Vi vet sedan tidigare att kvinnor är snabbare med att flytta, det intressanta här är att männen inte har kommit ikapp 16 år senare, säger Emma Lundholm till Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.