Ungdomsövervakning är en ny påföljd för unga mellan 15-17 år som begått allvarliga brott eller upprepad brottslighet.
Påföljden kan dömas ut vid brott som till exempel grovt rån, grov misshandel och sexualbrott.
– Påföljden används när ungdomsvård inte bedöms tillräckligt ingripande men där det inte finns tillräckliga skäl för sluten ungdomsvård, säger Oliwia Lundblad, frivårdsinspektör på Kriminalvården.
Två nyligen dömda i länet
Nyligen dömdes två unga personer i Västerbotten till ungdomsövervakning, en 17-årig man dömdes till sju månaders ungdomsövervakning efter branden i ett garage på Marieberg i Umeå där 15 bilar brann upp. Och en 17-åring i Skellefteå fick åtta månaders ungdomsövervakning efter att ha knivhuggit en 12-åring i en källare.
Kammaråklagare Andreas Nyberg i Umeå tycker att ungdomsövervakning till viss del fyllt ut ett tomrum gällande påföljder för unga.
– Jag har inte varit med om att ungdomsövervakning behövt undanröjas på grund av misskötsamhet, säger han.
Elva dömda i region nord
Sedan påföljden infördes i januari 2021 har 112 ungdomar i hela landet dömts till ungdomsövervakning. Sju är kvinnor, resterande är män.
I region nord har elva unga dömts till påföljden och tre domar inväntar laga kraft och i hela landet finns 40 pågående ärenden just nu, enligt Maria Svantesson, utredare på frivårdsavdelningen.
Hör hur det funkar att övervakas med fotboja i klippet.
Så straffas unga förbrytare:
Böter: Lindriga brott.
Ungdomtjänst: Vid höga böter kan straffet ibland göras om till ungdomstjänst i 20-150 timmar Den unge deltar då i program hos socialtjänsten och jobbar gratis.
Ungdomsvård: Socialtjänsten gör ett ungdomskontrakt med den dömde om personen behöver vård.
Ungdomsövervakning: Intensivövervakning med fotboja och insatser med kriminalvård och socialtjänsten.
Sluten ungdomsvård: Den unge placeras i ungdomshem för mycket allvarliga brott. Det ersätter fängelse för unga under 18 år (SiS-institutioner)
Källa: BRÅ