Ingela Brimberg som Elektra. Foto: SVT

Unik och krävande Elektra

Uppdaterad
Publicerad

Kulturhuvudstadsårets dyraste satsning, operan Elektra, har premiär i morgon torsdag. Genrep har redan hållits, och det är en tuff föreställning för alla inblandade.

Norrlandsoperans storsatsning i Umeå under kulturhuvudstadsåret är uppsättningen av Elektra, en historia om hämnd och ilska. Operan spelas utomhus för första gången, på en rekordstor 200 meter djup scen på området Umestan.

Operan av Richard Strauss är både svår att sjunga och svår att spela, och de medverkande får dessutom tackla grushögar, höga höjder och djupa vattenpölar.

Tekniskt

– Det går snabbt som tusan och det är jättemycket text. Det här är verkligen en tonsatt pjäs, säger Ingela Brimberg som sjunger titelrollen Elektra.

Verket är extremt tekniskt krävande för både orkester och sångare, bekräftar dirigenten Rumon Gamba:

– Snudd på omöjligt! säger han med ett skratt.

Spektakulärt

Ingela Brimberg spenderar dessutom en hel del tid upphissad i luften i en jättedocka. De stora vattensamlingarna på marken kommer från det symboliska ”blod” som släpps ut över marken från staplar av containrar. Dessa är bara två av många spektakulära grepp som La Fura dels Baus, den katalanska grupp som iscensätter operan, använder sig av.

Se en recension av föreställningen i Kulturnyheternas sändning på fredag klockan 19.10 i SVT1. Hela föreställningen kommer att sändas i SVT som Veckans konsert i november.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.