Foto: SVT.

Unik självbiografi ger ny bild av 1700-talet

Publicerad

De var inte okända, men levde en Törnrosasömn till dess att några historieintresserade akademiker i Umeå återupptäckte dem, Pehr Stenbergs levnadsbeskrivning från det sena 1700-talet. Nu, efter sju år, är den unika handskrivna självbiografin renskriven och utgiven i fyra band.

– Han ville helt enkelt dokumentera sitt fantastiska liv, säger projektledaren Fredrik Elgh, som till vardags är professor i virologi på Umeå universitet.

Pehr Stenberg föddes 1758 i ett enkelt bondehem i Stöcke söder om Umeå. Han hade läshuvud och fick studera i Umeå och så småningom även i Åbo. För att försörja sig arbetade han som informator och undervisade barn i högreståndsfamiljer i tio års tid. Strax innan han åkte till Åbo påbörjade han sin självbiografi vid 20 års ålder. Den sträcker sig mellan åren 1758-1807.

Extremt värdefull

Länge var självbiografin i den Stenbergska släktens ägo, men den deponerades till Kungliga biblioteket i Stockholm på 1960-talet. Det var när Fredrik Elgh och hans historieintresserade vänner sökte efter några kartor ritade av Pehr Stenberg på forskningsarkivet på Umeå universitetsbibliotek som de kom över en avskrift av självbiografin. Då bad de att få se originalet.

– Då insåg vi att det här var ju extremt värdefull, säger Fredrik Elgh.

De vill läsa mer och bestämde sig för att försöka få allt avskrivet och utgivet. Nu sju år senare är nära 5000 sidor renskrivna och utgivna i fyra band, med stöd av bland annat Statens Kulturråd, Svenska litteratursällskapet i Finland och Kungliga Vitterhetsakademien. Ett tiotal personer har varit engagerade den projektgrupp som har hållit i renskrivningen och utgivningen.

Skildrar kärlekssorger

Pehr Stenberg är mycket öppenhjärtig och skildrar bland annat sina kärlekssorger när han får ett första nej av sin blivande hustru Elisabeth Catharina Turdfjæll som kom från betydligt bättre omständigheter. Han beskriver också sedvänjor från tiden, till exempel sällskapsdans och nöjeslivet i Stockholm och Umeå. Han beskriver även nymodigheter som elchocker som botemedel mot förlamning år 1774. Det är fokus på vardagslivet, många av de politiskt omvälvande händelserna från tiden berörs endast ytligt, om alls.

Detaljerade skildringar av den här tiden finns, till exempel den adliga Årstafruns skildringar av herrgårdsliv i Stockholm och hertiginnan och drottningen Hedvig Elisabeth Charlottas skildring av hovlivet. Men Pehr Stenberg skildrar i detalj både det lokala och det nationella och är unik utifrån sitt perspektiv och bredd.

Värdefull text för många

– Pehr Stenbergs levernesbeskrivning kompletterar det här fantastiskt eftersom han skriver ur ett helt annat perspektiv, en mycket enkel person från fattiga förhållanden som av egen kraft tar sig upp på samhällsstegen, säger Fredrik Elgh. Vi får en verkligt rik bild av den tiden.

Redan pågår fem forskningsprojekt med självbiografin som grund.

– Det finns så mycket i texten för språkforskare, etnologer, historiker och annat som kan användas i vetenskapen, säger Fredrik Elgh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.