Foto: Patrick Trägårdh

Universitetet firade på torget

Publicerad

Under lördagen firar Umeå universitet 50 år.

50-årsfirandet har pågått hela året, men under lördagen gick startskottet för Umeå universitets jubileumsvecka som pågår mellan den 12-19 september.

Strax efter 11:00 påbörjades firandet på Rådhustorget i Umeå där flera aktiviteter fanns inplanerade. Bland annat ett balongsläpp och ett tal av universitets rektor Lena Gustafsson.

– Det är närmare 600-700 personer här. Just nu bjuder universitetet på gigantiska tårtor där det står ”50 år av nytänkande”. Det är många studenter här och de flesta verkar glada, säger Patrick Trägårdh på plats.

Hundratusende studenten närvarade

Universitetet har även bjudit in Sara Tyler till firandet, universitetets hundratusende student som tagit ut en examen. Hon avslutade sina studier i januari och bor sedan dess i Halmstad, men tycker att det är kul att komma tillbaka och träffa gamla klasskompisar.

– Jag blev jätteglad när universitetet ringde och frågade om jag ville komma upp och fira. Det är mycket kul att få vara med om detta, säger Sara Tyler.

Sara beskriver sig själv som dagens maskot. Hon fick under firandet följa med rektorn upp på scenen för att svara på några frågor om studentlivet.

– Jag fick berätta lite vem jag är och om hur jag tyckte att det var att plugga här i Umeå. Jag svarade att det bästa nog var klasskamraterna, säger Sara Tyler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer