Foto: SVT

Uppgifter: Finns olika teorier om hur branden startade

Uppdaterad
Publicerad

Den 2 januari började det brinna i en träfastighet i centrala Umeå. Det man först trodde var en brand som snabbt kunde släckas utvecklade sig till att ett halvt kvarter brann ned till grunden. Nu visar det sig att polisen och räddningstjänstens respektive undersökningar om hur branden startade kan ge olika svar.

Polisen lade nyligen ner deras förundersökning efter storbranden i Umeå, medan räddningstjänstens undersökning om vad som orsakade branden fortfarande pågår, det skriver Västerbottens-Kuriren.

Inga misstankar om brott

Branden, som startade i träfastigheten Druidgården och sedan spred sig till tegelhuset där Vattenfall hade sina lokaler, rubricerades hos polisen som allmänfarlig vårdslöshet.

– Det fanns anledning att tro att det kunde ligga ett brott bakom, men efter att vi har vidtagit relevanta utredningsåtgärder så finns inte längre några sådana misstankar, säger förundersökningsledaren Karin Svedberg, till VK.

SE ÄVEN: Här exploderar storbranden

Teorier om olika våningar och ställen

Tidningen har tagit del av polisens förundersökning där uppgifter finns om att branden troligtvis startade i köksväggen i en lägenhet på övervåningen i Druidgården. Deras bedömning är att det är en glödbrand som pågått ett bra tag innan den upptäcktes. Enligt polisens tekniker ska det vara ett fel eller en skada på spiseluttaget eller oskyddade elkablar som startat branden.

Räddningstjänstens undersökning är inte helt fastställd ännu. Men enligt VK visar räddningstjänstens preliminära bedömning något helt annat än polisens. Det resultat som de har i nuläget är att branden startade i anslutning till en köksfläkt på nedervåningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbranden i Umeå

Mer i ämnet