Foto: SVT.

USS ger sig ut på öppet vatten

Publicerad

Det senaste året har intresset för öppet vatten-simning ökat kraftigt bland Umeå simsällskaps aktiva. Vid SM-veckan i Borås kommer klubben att representeras av tio simmare, sju av dem är ungdomssimmare och tre i mastersklassen.
– Intresset för simning i öppet vatten är stort. Både swim-run-tävlingar och triathlon lockar många deltagare, säger Umeå simsällskaps sportchef Camilla Johansson Sponseller.

När Vansbrosimmet avgörs några dagar efter SM-veckan kommer klubben att ha 12-15 simmare på plats. Två av dem har kvalificerat sig till elitklassen.

Under flera års tid har bara ett fåtal simmare från Umeå simsällskap gjort seriösa satsningar och deltagit i öppet vatten-tävlingar. Förra sommaren väcktes dock intresset för sporten bland några av klubbens unga simmare. Emelie Ohlin och Astrid Gustafsson, då 12 år, blev klubbens yngsta deltagare någonsin som simmade det tre kilometer långa Vansbrosimmet. Det gick bra för dem och båda är nu seedade till de bättre startgrupperna.

– Jag ser fram emot att få mäta mig med de allra bästa simmarna i landet även om jag har en bit kvar till toppen. Mest ser jag fram emot Vansbrosimmet eftersom det är som en folkfest. Men mitt första SM kommer säkert också att bli speciellt, säger Astrid Gustafsson.

Kommer slå nytt rekord

Adrian Bengtson är klubbens nestor inom öppet vatten-simningen. Han är den andra av USS-simmarna som har en plats i elitklassen under Vansbrosimmet. Adrian hade i fjol en mycket fin säsong med många framskjutna placeringar i flera större tävlingar.

– Det som driver mig är att det är så himla kul. Inför lopp i bassäng är det mest ångest och nervositet, om jag ska vara ärlig, säger Adrian Bengtson. Men ute i öppet vatten bara längtar jag till start.

I år kommer dock Emelies och Astrids åldersrekord att slås då USS-talangen Lilly Johnsson anmält sig till Vansbrosimmet. Hon är bara 11 år.

– Jag blev intresserad av öppet vatten-simning när jag började träna triathlon och blev även inspirerad av att Astrid och Emelie hade simmat Vansbro. Dessutom är det spännande att testa längre sträckor och skönt att simma utomhus, säger Lilly.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer