Foto: SVT

Här lär sig ungdomar undvika hjärnskador

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå AIK tränar sina ungdomar i hur man ska röra sig vid sargen, och hur man ska göra för att upptäcka faror.

Det är träning för Skellefteå AIK:s ungdomar och tränaren Fredrik Kariander går igenom de olika teknikerna för barnen. Det är mycket för dem att tänka på för att förebygga skador.

– Vi utbildar även i närkampsteknik, hur man rör sig på banan och så handlar det också om respekten, både till hur man passar till sina medspelare och hur man agerar till sina motståndare, säger Fredrik Kariander ungdomsansvarig på Skellefteå AIK

Hockeyskador

En del i utbildningen är att referera till vad barnen sett i Svenska Hockeyligan SHL och JuniorVM.

– Vi pratar om det som en teknik, närkampspelet har en teknik där man har stort ansvar själv, säger Fredrik Kariander

Hjälmar med speciella gelkuddar

En annan bidragande säkerhet till skillnad från tidigare menar Fredrik är företagen som tillverkar bättre skydd, med bland annat reacthjälmar med speciella gelkuddar.

Är spelarna medvetna om riskerna?

– Jag vet inte om de är medvetna om riskerna, de spelar hockey för att de tycker att det är kul, men de är nog medvetna för att vi pratar om det och att de har en uppfattning själva också, säger  Fredrik Kariander ungdomsansvarig på Skellefteå AIK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeyskador

Mer i ämnet