Malin Lundqvist får ingen ersättning av försäkringskassan. Foto: SVT.

Utbrända Malin blev utan sjukpenning

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler nekas sjukpenning eller får den indragen. Det visar siffror från Försäkringskassan. En av de som hamnat i kläm är Malin Lundqvist i Skelleftehamn.

Det var i höstas som det inte gick längre, för Malin Lundqvist. Då hade hon länge haft symptom på utmattning.

– Jag hade svårt att sova på nätterna, mycket problem med min mage, svårt att minnas saker. Det blev under en lång tid som kroppen skrek ifrån och man lyssnade inte. Till slut fick jag inse att det här håller inte, säger Malin Lundqvist.

Malin gick både till psykolog och läkare och blev sjukskriven på 50 procent. Hon jobbade kvar halvtid som anställd på ett gruppboende åt Skellefteå kommun och försökte klara sig på en halv lön i väntan på besked från Försäkringskassan.

Fick avslag trots att ingen träffat henne

Det kom först i december – avslag. Ett beslut som fattats utan att någon på Försäkringskassan träffat eller pratat med henne.

– Jag förstår att Försäkringskassan inte har möjlighet att träffa alla personer, såklart. Men om man inte kan det så måste man kanske gå efter vad en läkare eller psykolog anser, för de har ändå träffat mig och gjort en bedömning, säger Malin.

Men det är allt fler som hamnar i Malins sits. I Västerbotten har både avslagen och den indragna sjukpenningen ökat. Störst är ökningen för de indragna.

Under januari till och med oktober förra året blev 517 västerbottningar av med sin sjukpenning, en ökning med 96 procent jämfört med samma period året innan.

– Vi fokuserar väldigt mycket på att fatta riktiga beslut och det har vi blivit bättre på. Om det innebär att vi blivit tuffare eller inte, får var och en tycka. Jag ser i uppföljningar att vi fattar mer riktiga beslut än tidigare, säger Mikael Broman, som är områdeschef för Försäkringskassan i Västerbotten.

Men anställda på Försäkringskassan har en annan syn. Vi har pratat med en som berättar att mängden ärenden är alldeles för stor och att de inte hinner med att göra ordentliga utredningar.

Läs också: Facket: Anställda har brutit ihop

– Det stämmer ju det de säger, vi har en jättetuff arbetsbelastning. Vi hinner inte jobba med alla uppdrag som vi faktiskt har att uppfylla, och då får ju jag som arbetsgivare ta ett ansvar för att prioritera och se till att vi har en rimlig arbetsmiljö, säger Mikael Broman.

FK är trygg med besluten

Men du känner dig trygg med att besluten är fattade på rätt sätt?

– Jag känner mig trygg med besluten. Jag ser inte att det finns något samband mellan den arbetsbelastning vi har och att någon medborgare ska känna sig orolig för att man inte får ett rättvist beslut. Snarare tvärtom. Tycker man att det är viktigt att få rätt beslut, så har den graden ökat i dagsläget, säger Mikael Broman.

Malin Lundqvist har överklagat sitt beslut och istället för sjukskrivning har hon tagit tjänstledigt på 40 procent. Hon orkar inte jobba heltid än.

– Jag märker att ju mer jag lyssnar på vad min kropp behöver, desto bättre går det. Det är något jag kommer att få träna på i resten av mitt liv, säger Malin.

Faktaruta: Indrag sjukpenning Västerbotten

jan t.o.m oktober 2016: 517

jan t.o.m oktober 2015: 264

Avslag sjukpenning Västerbotten

jan t.o.m juli 2016: 161

jan t.o.m juli 2015: 127

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.