I framtiden bör samebyarna bestämma över småviltjakt och fiske i fjällområdena, enligt en statlig utredning. Foto: Vidar Ruud/TT

Statlig utredning: Samebyarna bör ha ensamrätt till jakt och fiske i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

I framtiden bör samebyarna i hela landet bestämma över småviltjakt och fiske i fjällområdena. Detta menar renmarkskommitten i en statlig utredning.

Renmarkskommitten som ska ge förslag på en ny rennäringslag bedömer att samebyarna har större rätt än staten att upplåta jakt och fiske lapplandsfjällen. Men även samebyar söderut bör får samma rättigheter.

SVT Nyheter har tagit del av utkastet till renmarksutredningens delbetänkande som ska presenteras i augusti.

I handlingarna framkommer det att utredningens ledning kommit fram till att den egentliga rätten att upplåta jakt och fiske i fjällen tillfaller samebyarna i Lappland och att de bör ta över upplåtelserätten av småviltsjakt och fiske i fjällen.

– Om så blir fallet är det väldigt glädjande. För det var vår absoluta uppfattning när vi (Girjas sameby, reds anm) stämde staten om jakt och fiskeupplåtelserätten, säger Matti Blind Berg, ordförande i Samebyarnas organisation, Svenska samerna riksförbund SSR och tidigare ordförande i Girjas Sameby.

Jägareförbundet kritiska

Men att samebyarna i Lapplandsfjällen skulle ha rätten att bestämma över jakt och fiske i fjällen är något jägarförbundet är mycket kritiska mot.

– Vi gör inte samma bedömning. Vi är oroliga för att det blir ett oförutsägbart system. Att det blir dyrare och mindre jakt tillgänglig och att det går ut över och jakt och fiskevård, säger Anders Iacobæus, jägareförbundet fjällråd.

Oeniga politiker

Det är inte klart hur det slutgiltiga delbetänkandet kommer se ut. Politikerna i renmarkskommitten är inte överens. Enligt uppgifter vill M, SD och KD reservera sig mot förslagen i utredningen.

– Vi har kommit långt i vårt arbete då utredningen snart ska presenteras, säger Eric M Runssson, utredningens ordförande och också justitieråd i Högsta domstolen.

SVT har sökt företrädarna för SD, KD och M som inte vill uttala sig om utredningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska samebyarna få rätten att bestämma vem som jagar i fjällen? I videon får du en sammanfattning av renmarksutredningen – på 60 sekunder. Foto: Texturelabs/Pixabay

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.